Öjebyns omnejder…

Nu har jag varit ute och flängt runt igen! Tänk så skönt livet kan vara ibland. Gunilla på Kreta måtte tro att jag har fått en knäpp just nu då jag inte är det minsta avundsjuk på henne. Okej då, lite grand och då gäller det mat och dryck. Eller näringsställen i största allmänhet. Sånt är det torftigt med här där jag vistas. Skulle jag sedan drista mig att gå ut så blir jag snabbt ruinerad.

Åter till dagens utflykt. Den var mycket givande och skön. Rulla runt i 25° värme i norrbotten maj månad är inte att förakta. Hoppas bara att sommaren fortsätter på inslagen väg och inte regnar bort. Jag har många mil att tillryggalägga i mina kommande utfärder. Helst så gör jag dem i solsken, men är förberedd på regnväder. Nästa tisdag ska jag ut på Klubben och gå på grillparty med nya vänner. Det ska bli skoj.

När jag var nere vid Grans idag så var det ”kosläpp”. Alla kossor ut på grönbete och det var ett muande utan like åtföljt av glada skratt från en massa förskolebarn. Jag träffade Bettan på vägen dit. Sedan for jag vidare mot Framnäs. En liten rundtur på området vilken kan beskådas på mitt FB-konto. Därefter vidare mot Hammenviken. Där befann sig alla Pitebor som inte dök upp på jobbet idag plus alla andra. Trots en vattentemp på 20° var det bara barnen som plaskade i strandlinjen. Ett gäng i övre tonåren låg vid sidan om och hinkade öl. Men det var ändå bara glada tillrop och inga konflikter. Herregud så långt ifrån Husby det här är.

Värmen är häftig just nu. Det är varmt så jag nästan kräks, så jag undrar hur jag skulle klara mig på Kreta. Får nog inse att jag har tappat stinget lite grand. Får försöka lösa problemet med att följa Arnes råd: Införskaffa ett krus vitt! Det lär hjälpa mot liknande krämpor. Värmen gör att jag har tappat intresset för att se film. Orkar helt enkelt inte engagera mig i det som händer på skärmen! Nästa gång lär jag säkert gnälla på att det regnar, men det skulle faktiskt behövas en skur just nu för att grönskan ska bli fulländad. Om vädret fortsätter i morgon så skall jag dra till Havsbadet och kolla in Generalsgatan dit jag ska på grillfest på tisdag. Det är alltid bra att veta tider och avstånd i verkligheten.

Jag funderar lite på om värmen har något med klimatförändringar att göra! Det som sker just nu är inte riktigt normalt. Vi hade vår en dag, sedan vart det sommar. Jag har även följt Kenneth Duells skriverier om Saharavindarna på Kreta. Det är inte heller normalt så just nu är jag nöjd med var jag bor. Om det ska ske klimatförändringar så tror jag nog Sverige är lagom för mig. Kreta är lite att gå till ytterligheterna när det gäller värme. Vi är inte byggda för att klara 46°-47° i veckor. Kylan går det att skydda sig emot då jag har testat -46°, men värmen är det värre med. Du kan klä av dig naken, men sedan då? När det inte räcker vad gör du då?

Jag läste om en tråkig utvecklig i Grekland och på Kreta. Detta fenomen med ”All Inklusive” hotell för fattiga svenska föräldrar som egentligen inte har råd med semester. Men gratis glass och läsk till ungarna och fritt vin till föräldrarna överväger. Att sedan den lokala turistnäringen med lokala tavernor står utan kunder är det ingen som tänker på. För att citera en grekisk vän så är det enda de turisterna tillför Grekland är en massa bajs i avloppen. Så ser den lokala befolkningen på fenomenet. Vad kommer sedan att ske när tjusningen med AI upphör? Jo, en ort som är lokalt död på egna tavernor och turistliv och cirkusen drar vidare till nästa ö för att skapa nya AI-anläggningar. Det här upplevde jag redan 1978 i Faliraki på Rhodos. När vi bodde på ett hotell med muppar från NHR. Det var den sämsta maten jag någonsin har ätit i Grekland under 14 dagars tid. Detta är 35 år sedan så fenomenet är inget nytt. Det har bara sina upp och nergångar plus utslagningen av alla lokala näringsidkare.

Nu har jag inte så mycket mer att säga för idag utan avslutar.

/Ulf