Irrationellt beteende!

Jag kommer ihåg om det nu var på våren 2003 eller 2004 när kommunen i Xania kom på att man skulle ta bort alla träd på Stalos-stranden. Man var nämligen tvungen att ha tillstånd för att ha träd!
Så i detta här och nu tillfrågades alla ägare av hotell och barer med direkt tillgång till stranden om de hade tillstånd för träden! Alla jag känner stod som levande frågetecken.
- Tillstånd för träd?
- De har alltid stått där de står!
Ingen fattade någonting. Tiden för inlämnande av tillstånd respektive överklagande passerades.
Ingen presenterade några tillstånd och marken/stranden är i kommunal ägo. Så en vacker dag kommer det ett gäng med arbetare och en stor grävskopa.

Med friskt mod börjar de att ta bort träd efter träd trots omgivningens protester och argumentationer. Vissa kom även med de vanliga kuverten, men det hjälpte föga. Order var order och om ingen hade tillstånd så skulle träden bort. Tack och lov så slutade de ungefär där Agia Marina börjar då det var någon som kom på att träden faktiskt hade en viss funktion förutom att avge lite skugga. De band nämligen sanden till viss del så det inte blåste runt stora sandmoln över de som låg och solbadade.

Nu kommer min och Antonis fundering! Vem fattade det tokiga beslutet och hur var det förankrat. Var det någon lokal påve som ville ha uppmärksamhet och visa upp ett resultat? Det blev lite rubriker i lokalpressen med bilder och sedan tonades saken ut. Mina tankar är att det var ett fullständigt irrationellt agerande och beslut utan den minsta eftertanke. Någon ville skapa uppmärksamhet och visa att han/hon gjorde sitt jobb, men till vilken nytta? Facit är att det blev en dålig stämning efter stranden och respekten för myndigheterna försvagades ytterligare. Normalt så brukar saker i kommunen dras i långbänk, men här gick det med raketfart. Detta kommer ur minnenas arkiv när jag satt och sorterade foton.

En liten passus. Antonis får varje år betala böter för att hans pool sticker ut 1,5 m på kommunens mark. Han betalar och svär, för det var ingen som såg detta när ritningarna lämnades in och blev godkända. Nu är det kontinuerliga böter varje år för överträdande av bygglov. Detta är grekisk byråkrati i ett nötskal. Han har försökt att överklaga med hänvisning till givet bygglov och godkännande. Men personen som beviljade arbetar inte längre kvar på kommunen så då gäller det nya regler.